Spring naar content

Bericht

Nederlanders vinden nieuwe soorten op Borneo

Ruim 123 nieuwe plant- en diersoorten zijn de afgelopen drie jaar ontdekt in de oerwouden van Borneo. Ook Nederlanders deden er enkele bijzondere ontdekkingen, zo blijkt uit een rapport dat het Wereld Natuur Fonds vandaag publiceert.

Een gigantische wandelende tak, een kikker die 's nachts van kleur verandert en een kleine zoetwatergarnaal met een bek vol tanden. Het zijn voorbeelden van de bijzondere soorten die wetenschappers de afgelopen drie jaar ontdekten in het Hart van Borneo. Met 22 miljoen hectare is dit een van de grootste aaneengesloten regenwouden  ter wereld. Het WNF zet zich al jaren in voor behoud  van dit bijzonder rijke natuurgebied en bedreigde diersoorten -zoals de orang-oetan, de neushoorn, de nevelpanter  en de Borneose dwergolifant- die er voorkomen.

Ook Nederlandse wetenschappers deden bijzondere vondsten op Borneo. De Dendrelaphis kopsteini, een veelkleurige slangensoort, werd ontdekt door een Nederlands/Duits onderzoeksteam. De Nederlandse evolutiebioloog Menno Schilthuizen en diens Maleisische student Liew Thor-Seng stuitten op een nieuw soort naaktslak met een staart die drie keer zo lang als zijn kop is. De slak maakt tijdens het paren een hormoon-achtige stof aan die nog niet eerder bekend was.

Volgens WNF-directeur Johan van de Gronden toont het rapport hoe belangrijk het behoud van soorten is. "2010 Is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot het jaar van de biodiversiteit. Het hormoon is een van de duizenden nog te ontdekken chemische stoffen die de natuur rijk is. Zo'n stof vormt wellicht ooit de basis voor een nieuwe medicijn."

 

Terug In Nieuws 4-mei-2010 11:48

 

Reageren

Om te reageren moet je ingelogd zijn.

Registreren | Inloggen

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X