Spring naar content

Bericht

Femke pakt stropers in Rusland

Tijgerexpert Femke Koopmans van het Wereld Natuur Fonds (WNF) was onlangs in het uiterste zuidoosten van Siberiƫ. Lokale collega's werken hier aan bescherming van het leefgebied van de Siberische tijger. Een van de prioriteiten is het tegengaan van stroperij. We spraken haar na terugkomst.


Tijdens het veldbezoek ben je op stropersjacht geweest. Hoe ging dat in zijn werk?
 "De lokale overheid en de WNF collega’s werken met informanten. Toen ik er was kwam ‘s nachts ineens een bericht van een informant dat er stropers gesignaleerd waren. Als zo’n  melding van illegale activiteiten komt dan gaat er meteen een team achteraan. Middenin de nacht zijn we met een busje het bos in gereden en daar hebben we de stropers staande gehouden. Maar ze roken al snel onraad en gingen er vandoor. Dat werd een wilde achtervolging dwars door het bos. Uiteindelijk konden ze gelukkig worden opgepakt. Probleem was alleen dat ze hun wapens waarschijnlijk onderweg hadden gedumpt. Daar hebben we vervolgens de hele nacht naar gezocht."

Dat klinkt heel risicovol zo’n patrouille.
"Inderdaad, het is niet zonder gevaar. Onze collega’s in het veld lopen elke dag risico’s om de natuur te beschermen. Toch ben ik heel hoopvol gestemd over de toekomst als je ziet hoe de lokale overheid en onze collega’s voor de volle 100% gemotiveerd zijn om stropers te stoppen."

Het ging lang heel slecht met Siberische tijgers in de Amoer-regio. Hoe gaat het nu?
"Toen ik op veldbezoek was maakte de Russische overheid net bekend dat de populatie Siberische tijgers in Rusland de laatste tien jaar is gegroeid tot 540 exemplaren. Dat hebben we gevierd want de vorige telling in 2005 gaf 423 tot 502 tijgers aan. Dat aantal is overigens nog altijd kritiek. Als je bedenkt dat er 75 jaar geleden nog maar zo’n veertig rondliepen dan gaat het weer de goede kant op. Je ziet zeker in de gebieden waar WNF werkt dat de natuurbeschermingsmaatregelen en handhaving vruchten afwerpen."

Heb je Siberische tijgers gezien?
"Was het maar waar! De bossen in Siberië lijken best veel op hier dus het is soms moeilijk voor te stellen dat hier tijgers en ook luipaarden leven. Als je dan ineens sporen of enorme krassen van nagels in een boom ziet dan realiseer je je pas dat er wilde dieren in de buurt zijn. We hebben trouwens wel een tijger op een cameraval gezien. Toen we de beelden bekeken zagen we eerst op een van de foto’s onze eigen auto. De foto daarna was van een Siberische tijger op het bospad, we wisten niet hoe we het hadden. Hij heeft ons waarschijnlijk wel gezien, maar wij hem niet. Fantastisch toch!
 Cameravallen zijn voor natuurbeschermingsorganisaties als WNF van groot belang. Zo zagen we in februari op beelden uit het grensgebied met China een Siberische tijger met welpjes. Dat is belangrijke informatie omdat het voor het eerst aantoont dat de tijger zich weer in China heeft gevestigd. Ook gebeurt het regelmatig dat een cameraval stropers spot."

Wat stond verder op het programma tijdens je bezoek?
"Verschillende WWF kantoren werken samen aan een grensoverschrijdend natuurbeschermingsproject in de regio dat delen van Rusland, China en Mongolië beslaat. Het gaat daarbij niet alleen om de bescherming van tijgers, maar ook om zaken als duurzaam bosbeheer en zorgen dat cruciale delen van de rivier Amoer en meren vrij blijven van dammen. Verder hebben we teruggeblikt op afgelopen jaar ; wat ging er goed en wat kan er beter en er zijn afspraken gemaakt voor nog betere samenwerking tussen de verschillende landen. Ook het komende jaar zullen we ons weer heel hard inzetten voor de Siberische tijgers en hun leefgebied!"

Terug In Nieuws 29-jun-2015 10:25

 

Reageren

Om te reageren moet je ingelogd zijn.

Registreren | Inloggen

 

Reacties

2-sep-2015 17:12 MarcelK zegt:
Hoi Luca, Ik (Marcel) ben een collega van Femke en heb het even nagevraagd voor je. Femke heeft 'Forest & Nature Conservation' (bos- en natuurbeheer) gestudeerd in Wageningen. En daarvoor heeft ze HBO Wildlife Management gedaan aan het Van Hall Larenstein in Leeuwarden. Ik hoop dat je hier iets aan hebt. Mocht je nog meer vragen hebben, stel ze gerust via lifeguard@wnf.nl.

14-aug-2015 00:11 Luca Kroese zegt:
Wat heeft Femke Koopmans gestudeerd om dit te doen?

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X