Spring naar content

Bericht

Welcome back, otter!

Weet je het nog? In 2012 hadden we de missie 'Back To Nature' om dieren zoals de otter, de wolf en de steur weer terug te krijgen in Nederland. WNF-LifeGuard Charlotte (15) had de missie gewonnen en mocht een otter bijplaatsen in de natuur.

Op 8 mei werden twee otters, een mannetje en een vrouwtje, bijgeplaatst in natuurgebied de Gelderse Poort. Helaas stond Charlotte in de file waardoor zij hier niet meer bij aanwezig kon zijn. Zij zal binnenkort alsnog een andere otter in de natuur mogen bijplaatsen.

Comeback van de otter

De otter is bezig met een heuse comeback in Nederland nadat het dier halverwege de vorige eeuw helemaal was verdwenen. Vanaf 2002 zijn enkele otters succesvol uitgezet in de Kop van Overijssel en Zuidoost-Friesland. Er is nu ruim tien jaar later een kleine, maar groeiende populatie van ongeveer 100 dieren. De otters verspreiden zich steeds verder over Nederland. Begin dit jaar werd voor het eerst sinds 1978 weer een otter gesignaleerd in de Randstad. Een dreigend probleem voor deze Nederlandse populatie is inteelt en daarom is het bijplaatsen van otters uit andere gebieden in Europa noodzakelijk. Deze otters komen uit verschillende Duitse wildparken.

Geschikte leefomgeving
"Otters horen in Nederland. Het is geweldig om te zien dat ze net als de bevers terug zijn in dit gebied. Voor natuurbeschermers is dit de spreekwoordelijke kers op de taart. Het is echt een teken dat het beter gaat met de natuur", zegt een enthousiaste Esther Blom van WNF. De Gelderse Poort is uitermate geschikt voor de marterachtige. Dat bewijst de aanwezigheid van de twee ottermannetjes die nu al op eigen kracht de Gelderse Poort hebben gevonden. Er is voldoende beschutting en voldoende voedsel in het moeras en het water is van goede kwaliteit. Bovendien zijn wegen die het water kruisen veilig gemaakt voor otters. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 80% van de ottersterfte in het oorspronkelijke uitzetgebied door aanrijdingen wordt veroorzaakt. Waterschap Rijn en IJssel, Waterschap Rivierenland, natuurbeheerders en provincie Gelderland hebben rasters geplaatst die voorkomen dat dieren wegen oversteken en er zijn loopplanken aangebracht onder bruggen.

Update 20 juni 2014: WNF-LifeGuard Charlotte heeft op 18 juni dan eindelijk een otter vrijgelaten! De otterman van 13 maanden oud heeft een prachtig leefgebied gekregen in de Duursche waarden langs de IJssel.

Terug In Nieuws 12-mei-2014 11:38

 

Reageren

Om te reageren moet je ingelogd zijn.

Registreren | Inloggen

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X