Spring naar content

Bericht

Meer tijgers in India dankzij bescherming

New Delhi - Het aantal tijgers in India is de afgelopen vier jaar gestegen. Uit tellingen van de Indiase regering blijkt dat het land momenteel 1706 wilde tijgers telt. Dit is ongeveer de helft van het aantal tijgers dat wereldwijd nog in het wild leeft. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) stelt dat de noodzaak van goede beschermingsmaatregelen is aangetoond. Het aantal tijgers neemt namelijk alleen toe in gebieden waar veel wordt gedaan voor behoud van het dier. In gebieden waar minder beschermingsmaatregelen gelden, daalt het aantal tijgers juist.

De cijfers van deze tijgertelling,de grootste ooit gehouden, zijn vandaag gepresenteerd tijdens een bijeenkomst van tijgerhoudende landen in het Indiase New Delhi. Medewerkers van de Indiase overheid, vrijwilligers en het WNF deden ruim een jaar lang veldonderzoek. In totaal werden 1706 wilde tijgers in India geteld, tegen 1411 in 2007. Voor de huidige telling werd voor het eerst ook onderzoek gedaan in het gebied van de Ganges delta, de Sunderbans, aangedaan. Hier bleken 70 tijgers in het wild voor te komen. Wie de cijfers van 2007 dus goed wil vergelijken met de huidige telling moet uitgaan van 1636 tijgers in het wild; een toename van 225 dieren.

Ook bleek dat gebieden waar strenge maatregelen van kracht zijn om de tijgers te beschermen en ook het omliggende bos goed wordt beheerd, de aantallen wilde tijgers toenemen. Ook is belangrijk dat natuurgebieden op elkaar aan worden gesloten via 'groene corridors' om de tijger zo voldoende ruimte te geven. De aantallen bleven gelijk of daalden in gebied dat minder goed werd beheerd.

De International Conference on Tiger Conservation, die tussen 28 en 30 maart plaatsvindt in New Delhi, is de eerste bijeenkomst van tijgerhoudende landen die wordt gehouden in navolging van de succesvolle 'tijgertop' die in November 2010 in het Russische St. Petersburg werd gehouden onder voorzitterschap van premier Putin. De conferentie is de eerste stap is om daadwerkelijk invulling te geven aan en de voortgang te meten van het akkoord dat op de tijgertop werd gesloten: verdubbeling van het aantal tijgers dat wereldwijd in het wild leeft tot 7.000 dieren in 2022.

Tijgervacht voor 25.000 dollar
Rond 1900 leefden nog ongeveer 100.000 tijgers in het wild. Tegenwoordig is dat aantal gedaald met 97 procent tot minder dan 3500 exemplaren. Vooral de illegale jacht vormt een groot gevaar. Tijgers zijn populair onder stropers vanwege hun vacht en om hun lichaamsdelen te verwerken in traditionale medicijnen. Deskundigen zeggen dat een tijgervacht tussen de 2500 en 25.000 dollar op kan brengen. De lichaamsdelen van een tijger zouden ruim 10.000 dollar opleveren, waarbij de botten alleen al honderden dollars per kilo waard zijn.

Ook is het leefgebied van de tijger de afgelopen decennia dramatisch afgenomen door houtkap, landbouw en klimaatverandering. Steeds vaker komen tijgers en mensen hierdoor met elkaar in conflict. Ondanks de drastische afname van het aantal tijgers heeft het dier nog goede kansen. Als de tijger voldoende leefgebied en rust krijgt, plant hij zich namelijk makkelijk voort.

Terug In Nieuws 6-mei-2011 12:00

 

Reageren

Om te reageren moet je ingelogd zijn.

Registreren | Inloggen

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X