Spring naar content

Bericht

Geen olieboringen bij berggorilla's in Virunga

Geen olieboringen bij berggorilla's in Virunga NP

DR Congo - Oliemaatschappijen SOCO en Dominion krijgen geen toestemming om naar olie te boren in Afrika's oudste nationale park; Virunga. Dat heeft de regering van de Democratische Republiek Congo eind vorige week besloten.

Het Wereld Natuur Fonds (WNF), dat op internet een petitie startte tegen de plannen van de oliemaatschappijen, ziet het als een grote overwinning dat de unieke natuur in dit Werelderfgoed niet in gevaar mag worden gebracht door deze economische activiteiten.
Het Virunga Nationaal Park dankt zijn internationale faam aan de grote hoeveelheid plant- en diersoorten die er leeft. Met meer dan 700 vogelsoorten en 200 zoogdiersoorten werd het in 1925 uitgeroepen tot Nationaal Park en staat het gebied sinds 1979 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Vooral uniek is dat ongeveer een kwart van de laatste berggorilla's op aarde in het park leeft. In het hele Virunga Gebergte, dat op de grens ligt van Democratische Republiek Congo (DRC), Uganda en Rwanda, leven momenteel 480 van deze dieren. In totaal telt onze planeet nog 786 berggorilla's.

Het WNF begon eerder deze maand via internet een petitie tegen de olieboringen. Over de hele wereld lieten tienduizenden mensen weten dat zij olieboringen in het park onaanvaardbaar vonden. Daarnaast werden gesprekken aangeknoopt met de regering van DR Congo. Die maakte vorige week bekend dat onderzoeken van de oliemaatschappijen om tot de olieboringen te komen niet mogen plaatsvinden.

Rebellen
Het oosten van DR Congo, waar Virunga Nationaal Park ligt, was jaren het toneel van hevige gevechten tussen de rebellen van generaal Laurent Nkunda en het Conogolese regeringleger. De rebellengeneraal is inmiddels gearresteerd, maar de situatie blijft onrustig. Economische activiteiten zijn noodzakelijk om DR Congo er weer bovenop te helpen. Het WNF is hier geen tegenstander, maar vindt dat de economische ontwikkeling op een duurzame manier moeten plaatsvinden. Illegale praktijken, mismanagement en niet-duurzame intiatieven ondermijnen op de lange termijn het welzijn van de bevolking en de natuurbeschermingsresultaten die -ondanks de onrustige situatie- de afgelopen jaren zijn bereikt.

Lofoten
Vorige week werd bekend dat geplande olieboringen in een ander uniek natuurgebied, de Noorse Lofoten, ook niet doorgaan. Ook in de Lofoten voerde WNF al jaren actie voor bescherming van deze unieke eilandengroep met zijn koudwaterriffen, groepen orka's, potvissen en grote kolonies zeevogels.

Terug In Nieuws 6-apr-2011 15:33

 

Reageren

Om te reageren moet je ingelogd zijn.

Registreren | Inloggen

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X