Spring naar content

Mollengedrag

Deel deze missie:
E-mail Twitter Facebook Facebook

volgende vorige

 

Mollengedrag

Je hebt stiekemerds, bluffers, speurneuzen, foppers... De tien bedreigde diersoorten die in ‘Wie is de Mol Junior’ in de spotlight staan, hebben allemaal zo’n slim ‘mollentrucje’ paraat. Wat zijn hun meest geraffineerde streken?

>> De grootste opschepper van het dierenrijk? Dat is natuurlijk de gorilla. Een gorillaman doet alsof ie de baas van het hele woud is door druk op zijn borst te bonken. Een intimiderend gebaar, maar pure bluf is het niet: een gorilla is wel echt supersterk!

>> Olifanten communiceren met elkaar als echte spionnen. Ze maken infrageluid: heel lage tonen, waarmee ze elkaar op grote afstand berichten kunnen sturen, zonder dat andere dieren die kunnen horen. Bijna alsof ze paranormale krachten hebben!

>> Er wordt wel beweerd dat een tijger het geluid van een hertenman tijdens het paarseizoen imiteert, om zo zijn favoriete hapje hert te pakken te krijgen. Het geluid lokt een antwoord uit van een hertenvrouw, en daardoor zou de tijger precies weten waar zijn lunch zich bevindt.

>> De acties van een neushoorn zijn vaak verre van subtiel of stiekem. Hij communiceert bijvoorbeeld met zijn mest- en urinegeurtjes, waarmee hij zijn eigen territorium markeert. Andere neushoorns kunnen dat dan op honderden meters afstand ruiken.

>> Haaien hebben een enorm James Bond-talent. Ze beschikken namelijk over ingebouwde geheime opsporingsapparatuur waarmee ze elektrische velden kunnen ontdekken om zo hun prooien te vinden. De snuit van de hamerhaai is bijvoorbeeld een soort ‘metaaldetector’ die moeiteloos dieren onder het zand kan opsporen.

>> Een ijsbeer is beregoed in het besluipen van prooien zoals zeehondjes. Zijn witte vacht, een goeie camouflage in de sneeuw, helpt daarbij. Onhandig dus dat ie wel een pikzwarte neus heeft. Het verhaal gaat dat ie bij het spotten van een prooi daarom met zijn poot zijn neusdopje bedekt!

>> Orang-oetan-vrouwtjes weren op een slimme manier opdringerige mannen. Ze klimmen hoog de boom in en gaan dan op een dunne tak zitten om van zo’n type af te komen. Vrouwtjes zijn een stuk lichter dan mannen, dus zo’n zware kerel durft nooit op zo’n iele tak te gaan zitten!

>> Heeft een reuzenpanda soms een geheim onzichtbaarheidsdrankje? Hij weet zich namelijk heel goed verborgen te houden in het bamboebos, en dat kan echt niet aan zijn weinig camouflerende zwart-witte vacht liggen. Sommige panda-onderzoekers hebben zelfs nog nooit een panda in het wild gezien!

>> Zeeschildpad-eieren zijn een geliefd hapje voor andere dieren of mensen. Om ze te misleiden schijnt een zeeschildpadvrouwtje na het eieren leggen het nest weg te moffelen door er kriskras omheen te kruipen. Ook gooit ze een hoop zand in het rond.

>> Een jaguar eet vooral grote prooien, maar als hij zin heeft in een visje, vangt hij die op een heel slinkse manier. Het verhaal gaat dat hij met zijn staart op het water tikt, zo een vis lokt en die razendsnel aan zijn messcherpe klauw rijgt.

Nu maar hopen dat de kandidaten van ‘Wie is de Mol Junior’ ook zulke slimme trucjes toepassen!

 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X