Spring naar content

Aflevering 7 & 8

Deel deze missie:
E-mail Twitter Facebook Facebook

volgende vorige

 

Aflevering 7

Zo’n enorme watersnoodramp als in 1953 wil Nederland niet nog eens meemaken. Om het land te beschermen tegen overstroming, zijn er veel wateren van de delta afgedamd en kunnen we ons nu een stuk veiliger voelen als er weer hoogwater is. Het afdammen heeft ook een paar ongewenste bijeffecten; trekvissen kunnen niet meer van de zee naar de rivieren en de kwaliteit van het zoetwatergebied ging achteruit.
De Oosterschelde is een open water. De rivier is niet volledig afgesloten van de zee, maar voorzien van een dam die alleen bij storm wordt gesloten: de stormvloedkering Oosterschelde.
De bouw van de stormvloedkering kostte veel geld en ook het onderhoud is duur: 20 miljoen euro per jaar! Daarom wordt er tegenwoordig gezocht naar natuur vriendelijke manieren om ons tegen het krachtige water te kunnen beschermen. Zo wordt er bijvoorbeeld op sommige plekken voor de kust zand opgespoten. Het water en de wind zorgen vervolgens voor een natuurlijke verspreiding en dat levert extra bescherming van de kust op.


Aflevering 8

Het was een spannende finale tussen Davey, Jenny en Roeland maar de mol is eindelijk bekend. Jenny heeft iedereen op het verkeerde been weten te zetten. Davey had dat goed geraden en heeft Wie is de Mol? Junior gewonnen. Het geld van de pot, €1020 schenkt hij aan een gorilla project van het WNF. Bedankt Davey! Het geld dat Jenny uit de pot heeft gehouden, €510, is gelukkig niet verdwenen: dat gaat naar de olifanten.

 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X