Spring naar content

Aflevering 5 & 6

Deel deze missie:
E-mail Twitter Facebook Facebook

volgende vorige

 

Aflevering 5

Opdracht 1
Smokkelen
De boswachterij Westerschouwen: Dit gebied staat van oudsher bekend om zijn smokkelroutes. De verlaten paadjes langs de grens tussen Nederland en België leenden zich uitstekend voor het ongezien smokkelen van handelswaar.
In Centraal Afrika is smokkelen nog aan de orde van de dag. Niet van sigaretten of sterke drank zoals vroeger tussen Nederland en België, maar bijvoorbeeld van ivoor. Ivoor van olifanten die zijn gedood door stropers en waar luxe souvenirs van worden gemaakt. Denk aan eetstokjes, beeldjes of sieraden, waar ze in landen zoals China en Thailand dol op zijn. Maar handel in ivoor is al sinds 1989 verboden en dus harstikke illegaal. Het Wereld Natuur Fonds zet zich in om stroperij van olifanten en neushoorns te voorkomen.

Opdracht 2
Overstroming
Zeeland was vroeger constant in beweging. Het ene moment werd het land wat groter, daarna kwam het weer onder wat te staan. Zo zie je maar hoe dynamisch een delta is. Of eigenlijk was. Tegenwoordig is alles vastgelegd. Dat is op zich maar goed ook, want anders zou er nog meer land verdwijnen. Zo is het dorp Koudekerke, waarvan de Plompe Toren de kerktoren was, ooit compleet in de Oosterschelde verdwenen. Gelukkig draait niet alles om bescherming tegen overstroming, maar is er ook ruimte voor natuur. Zo heb je vanaf de toren een prachtig uitzicht over de delta natuur en sijpelt er zout water door deze dijk, zodat er in het leefgebied hier ruimte is om te leven. 


Aflevering 6
Reservaat Schelphoek
Stroming, wind en getij zorgen ervoor dat het landschap nooit hetzelfde is. Ze maken geulen, zandbanken en slikken. Een slik is een droogvallende modderbank van heel fijne klei.
Duizenden vogels gebruiken de zandbanken en slikken om er hun voedsel te zoeken. Het zeewater overstroomt hier namelijk dagelijks twee keer. Met het getij wordt voedsel aangevoerd waar veel planten en dieren van eten. Denk aan algen, wieren, wormen, schelpen en vissen. Als de platen dan bij laagwater droog vallen, kunnen ook de vogels er bij. Handig voor trekvogels, want die kunnen hierdoor zoveel eten vinden, dat ze hun lange trektocht tussen Afrika en Rusland met gemak kunnen voltooien.

 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X