Spring naar content

Aflevering 3 & 4

Deel deze missie:
E-mail Twitter Facebook Facebook

volgende vorige

 

Aflevering 3


Het verdrag van Maastricht


Maastricht speelt een heel belangrijke rol als je het hebt over natuurbescherming. In 1992 werd hier het Europees Verdrag van Maastricht gesloten. Niet alleen spraken landen in Europa toen af samen met één munt te gaan betalen, de Euro, maar ook legde het Verdrag natuurbescherming in Europese wetten vast.
In aflevering 3 van Wie is de Mol? Junior las de burgemeester van Maastricht een tekst voor waarin ook het Verdrag van Maastricht aan bod kwam. Deze informatie hadden de kandidaten nodig bij het vervullen van de opdracht.Aflevering 4

Kwade Hoek

Kwade Hoek, een heel bijzonder natuurgebied. Wat vooral zo bijzonder is aan dit gebied, is dat het uit de natuur zelf is ontstaan. Kwade Hoek is gevormd door het slib uit de rivier, het zand uit de zee, de stroming en de wind. Dat geeft een heel afwisselend landschap en daardoor komen er heel veel verschillende planten en dieren voor.

Om onszelf tegen het zeewater te beschermen is er verderop een dam gebouwd in het Haringvliet. Hiermee sluit je de rivier en de zee van elkaar af. Helaas is daarmee ook de geleidelijke overgang van zoet naar zout water verdwenen. Bovendien is hiermee de route van vissen die geboren zijn in de rivier, naar leven in zee geblokkeerd. Trekvissen zoals de steur, maar ook de zalm en de paling zijn daardoor bijna geheel uit Nederland verdwenen.In 2012 heeft het Wereld Natuur Fonds 43 steuren uitgezet om ze een nieuwe kans in Nederland te geven. 


 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X