Spring naar content

Dieren

Alpensneeuwhoen

© WWF-Canon / Olivier LANGRAND

WetenschappelijkLagopus mutus
Engelsptarmigan
Verspreidingberggebieden Europa, Noord-Amerika, Noord-Azië
Voedselzaden, bessen, knoppen, insecten (de kuikens eten alleen insecten)
Lengte34 - 36 cm, spanwijdte 54 - 60 cm

Behalve in de Alpen komt het Alpensneeuwhoen binnen Europa ook voor in de Pyreneeën, Scandinavië, Schotland en IJsland. Bij voorkeur in bergachtig gebied. Met zijn beveerde poten en compacte lijf is hij goed aangepast aan de kou.

De mannetjes wisselen 4 keer per jaar van verenkleed, de vrouwtjes 3 keer. 's Zomers is hij bruin of grijs met witte vleugels. In de winter is deze vogel helemaal wit, met alleen zwarte staartveren die als hij zit vrijwel niet te zien zijn. Het mannetje heeft een zwarte oogstreep, wat deze soort onderscheidt van het moerassneeuwhoen. Boven het oog zit een naakte rode vlek.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X