Spring naar content

Dieren

Auerhoen

© WWF-NL / Rita Friebel

WetenschappelijkTetrao urogallus
Engelscapercaillie
VerspreidingEuropa, West- en Midden-Azië
Biotoopnaaldbossen
Voedselplantaardig
Lengte80 - 115 cm
Gewicht4 - 4,5 kg

Dit zeer grote ruigpoothoen leeft in of aan de rand van dichte naaldbossen. In de winter leeft hij op en dieet van naalden, 's zomers eet hij vooral knoppen, bladeren en bessen. De jongen eten insecten. Het auerhoen foerageert zowel op de grond als in de bomen.

Het mannetje (de auerhaan) is overwegend zwart met een blauw-groene glans en heeft verder bruine vleugels met variabele witte vlekken en een opvallend rood stuk kale huid boven het oog. De auerhennen hebben een schutkleur: grijs en bruin met zwarte vlekjes. Tijdens de balts maakt de auerhaan een geluid dat lijkt op het ploppen van een kurk.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X