Spring naar content

Dieren

Kolibries en gierzwaluwen

© WWF-Canon / Diego M. GARCES

WetenschappelijkApodiformes
Engelshummingbirds and swifts
Verspreidingwereldwijd, kolibries alleen in Amerika
Voedselinsecten (gierzwaluwen); nectar (kolibries)
Aantal soorten424
Onderverdeling3 families

Behalve dat het allemaal uitstekende vliegers zijn, lijken de meestal fel gekleurde kolibries en de 'saaie' gierzwaluwen weinig op elkaar. Toch zijn ze verwant, wat onder andere blijkt uit de bouw van de vleugels: de elleboog zit erg dicht tegen het lichaam, wat een krachtige vleugelslag mogelijk maakt. Ze hebben echter een totaal verschillende leefwijze en daarom ook een andere bouw.

De kolibries (waaronder de kleinste vogels) vliegen als een helikopter, waarbij ze hun vleugels soms wel 80 keer per seconde op en neer bewegen. Ze leven vooral van nectar die ze met hun soms extreem lange snavel uit bloemen halen. De gierzwaluwen zijn meer straaljagers: ze behoren tot de allersnelste vliegers (tot 200 km/uur) en vangen vliegende insecten met hun grote bek.

Gierzwaluwen hebben erg zwak ontwikkelde poten. Ze zitten zelden en lopen lukt ze vrijwel niet. In hun vlucht lijken ze wat op zwaluwen, maar daarmee zijn ze niet verwant: zwaluwen zijn zangvogels.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

Luister naar dit dier:

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X