Spring naar content

Dieren

Nachtzwaluwen

© WWF-Canon / Martin HARVEY

Andere namennachtzwaluwen en verwanten
WetenschappelijkCaprimulgiformes
Engelsnightjars and frogmouths
Verspreidingwereldwijd
Voedselinsecten; vetvogel: vruchten
Aantal soorten118
Onderverdeling5 families

Zoals hun naam al aangeeft zijn nachtzwaluwen (die niet verwant zijn met de zwaluwen en de gierzwaluwen) vrijwel alleen in de nacht actief. Dan maken ze jacht op insecten met hun vaak enorme bek. Veel soorten hebben borstels rond hun snavel als 'voelsprieten' en als 'net' om insecten die ze anders zouden missen alsnog te pakken te krijgen.

Nachtzwaluwen hebben lange vleugels en als ze actief zijn, vliegen ze vrijwel constant. Lopen kunnen de meeste nauwelijks. Overdag rusten ze op de grond of in een boom en vertrouwen op hun vaak perfecte schutkleur. Sommige lijken zelfs op een afgebroken tak en houden zich bij onraad letterlijk stokstijf.

De vetvogel is het buitenbeentje van deze groep. Deze vogels uit Zuid-Amerika rusten overdag in grotten en gaan 's nachts op zoek naar vruchten.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

Luister naar dit dier:

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X