Spring naar content

Dieren

Papegaaien

© WWF-Canon / Rob WEBSTER

Andere namenkromsnavels
WetenschappelijkPsittaciformes
Engelsparrots
Verspreidingvooral tropische delen van Amerika, Afrika, Azië en Australië
Voedselzaden, noten, vruchten, bloemen
Aantal soorten353
Onderverdeling2 families

Papegaaien (waaronder de ara's, lori's, parkieten en kaketoes) zijn goed te herkennen aan hun grote kop, korte hals en vooral: hun sterke, kromme snavel. Hoewel die wel wat lijkt op de haaksnavel van een roofvogel, zijn papegaaien planteneters. Naast vruchten eten ze ook zaden en noten, die ze moeiteloos kraken.

Veel papegaaien zijn prachtig gekleurd. Ook zijn het intelligente dieren die in de natuur allerlei geluiden van elkaar en van andere dieren kunne imiteren. In gevangenschap kunnen sommige soorten zelfs mensen verstaanbaar napraten. Het zijn daardoor populaire huisdieren geworden.

Omdat ze zich in gevangenschap niet snel voortplanten, wordt de voorraad steeds uit het wild aangevuld. Sommige soorten zijn door de vangst en handel zeldzaam geworden. De Spix' ara uit het Oosten van Brazilië is in het wild waarschijnlijk zelfs uitgestorven. Het Wereld Natuur Fonds helpt mee om de illegale handel in bedreigde papegaaien aan te pakken.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

Luister naar dit dier:

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X