Spring naar content

Dieren

Saola

© WWF-Canon / David Hulse

Andere namenAziatische eenhoorn
WetenschappelijkPseudoryx nghetinhensis
Engelssaoloa; Vu Quang ox
Verspreidingvalleien (400 - 1200 m) in de noordelijke Annam-bergketen, grens Vietnam en Laos
Biotoopbos
Voedselkruiden
Lengte150 cm; schouderhoogte 80 - 90 cm
Gewicht80 - 100 kg

Deze uiterst zeldzame runderachtige is pas in 1992 ontdekt in de bossen van Vu Quang in Vietnam. Een team van het WNF en de Vietnamese overheid vond in dat jaar bij een jager een opmerkelijke schedel. Het was de eerste ontdekking van een nieuw groot zoogdier sinds 1936. Later is het dier ook een enkele keer levend waargenomen en in 2010 is in Laos een zwanger vrouwtje gevangen dat maar enkele weken in leven is gebleven. De laatste beelden uit het wild dateerden van 1999 uit Laos tot in september 2013 in Vietnam een saola met een cameraval werd vastgelegd.

Met zijn tot een halve meter lange, rechte, puntige horens lijkt dit hoefdier meer op een antilope dan van een rund. Zowel de mannetjes als de vrouwtjes zijn gehoorn. De kortharige, glanzende vacht is kastanjebruin tot plaatselijk bijna zwart bovenop de rug. De kop heeft een opvallende tekening met witte vlekken. De staart is driekleurig: bruin aan de basis, crèmekleurig in het midden en zwart aan de top die eindigt in een kwast.

Over de levenswijze van de saola is weinig bekend. Uitgaand van verhalen van lokale bevolking wordt verondersteld dat het een solitair levend dier is dat mogelijk in de paartijd kleine groepen vormt. Het dier dat korte tijd in gevangenschap leefde was vooral in de schemering en overdag actief. De saola eet kruidachtige planten langs oevers van bergstromen.

Op dit moment wordt het aantal op hoogstens 750 geschat maar het zijn er mogelijk nog veel minder. Illegale jacht en het plaatsen van strikken vormen een ernstige bedreiging.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X