Spring naar content

Dieren

Sitatoenga

© WWF-Canon / Jaap van der Waarde

WetenschappelijkTragelaphus spekii
Engelssitatunga; marshbuck
Verspreidingwestelijk en centraal Afrika, wooral in het Kongo-bekken
Biotoopwetlands
Voedselwater- en moerasplanten, jong gras
Leeftijd20 jaar (in gevangeschap)
Lengtemannetje 150 - 170 cm lang, schouderhoogte 85 - 125 cm; vrouwtje 115 - 155 cm, schouderhoogte 75 - 105 cm
Gewicht80 - 130 kg (m); 40 - 85 kg (v)
Deze middelgrote Afrikaanse antilope is aangepast aan het leven in natte gebieden. De hoeven zijn lang en staan gespreid waardoor de poten minder snel wegzakken in drassige bodem.

Uiterlijk lijkt deze soort op de bosbok. Vooral de eveneens hoornloze vrouwtjes vertonen veel overeenkomsten. De vacht is vrij lang, stug en vettig en daardoor waterafstotend. De kleur en tekening op kop, hals, romp en poten is variabel: het aantal dwarse rugstrepen ligt tussen de 5 en 10. De hoorns van het mannetje zijn licht gedraaid, zwaar gebouwd en kunnen tot 90 cm lang worden.

De sitatoenga is schuw en leeft verborgen. Hij kan uitstekend zwemmen en laat zich bij gevaar geruisloos in het water zakken. Desondanks is deze antilope vrij makkelijk te bejagen omdat hij vaste paden gebruikt. Hierlangs kunnen strikken gezet worden. Ook door het droogleggen van wetlands is deze soort uit veel delen van zijn oorspronkelijke verspreidingsgebied verdwenen.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X