Spring naar content

Dieren

Struisvogels

© WWF-Canon / Martin HARVEY

WetenschappelijkStruthioniformes
Engelsostriches
VerspreidingAfrika, savannes ten zuiden van de Sahara
Voedselvooral plantaardig, ook kleine reptielen
Leeftijd20 - 30 jaar
Lengtetot 2,8 m
Gewichttot 160 kg
Aantal soorten1

De struisvogel is de enig overgebleven soort van een groep loopvogels die vanaf 55 miljoen jaar geleden grote delen van Afrika, Europa en Azië bewoonden. Uniek is dat ze slechts twee tenen per poot hebben. Hoewel vroeger nog grotere vogels bestonden, is de struisvogel tegenwoordig de grootste vogel ter wereld.

Struisvogels kunnen niet vliegen, maar wel zeer hard lopen: ongeveer 70 kilometer per uur! Ook kunnen ze met hun sterke looppoten harde trappen uitdelen aan belagers. Struisvogels leggen grote eieren van ongeveer 15 cm en ongeveer een kilo zwaar. Ze zijn erg sterk: een volwassen mens kan er op staan. Struisvogels broeden ongeveer 6 tot 8 weken op deze eieren. Het mannetje neemt grotendeels de zorg voor de jongen op zich.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X