Spring naar content

Dieren

Oranjegevlekte slangenkopvis

© WWF-Nepal / Anders Lidesson

WetenschappelijkChanna aurantimaculata
Engelsorange-spotted snakehead
VerspreidingAssam (noordoostelijk India): stroomgebied bovenloop Brahmaputra
Biotoopzoetwater in subtropisch regenwoud
Voedselkleinere vissen, ongewervelde waterdieren
Lengtetot 40 cm

Deze langgerekte roofvis is in het jaar 2000 ontdekt in de oostelijke Himalaya, tijdens een tienjarige inventarisatie (1998 - 2008) van deze biologisch rijke regio. Hij behoort tot de slangenkopvissen: een familie van ruim 30 soorten zoetwater roofvissen waarvan enkele in Afrika en de overgrote meerderheid (het geslacht Channa) in Azië. Zoals hun naam al aangeeft hebben deze vissen en kop die lijkt op die van een slang. Daarnaast hebben ze een lange rugvin.

De oranjegevlekte slangenkopvis is bruin met paarse en oranje vlekken of verticale strepen over de lengte van zijn lichaam. Hoewel over deze soort nog weinig bekend is, is het waarschijnlijk dat het een bekbroeder is zoals de meeste andere slangenkopvissen.

Meer over deze en andere recent ontdekte soorten in de oostelijke Himalaya is te lezen in het WWF-rapport The Eastern Himalayas - Where Worlds Collide (Engelstalig)

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X