Spring naar content

Dieren

Bugun timalia

© WWF-Nepal / Ramana Athreya

WetenschappelijkLiocichla bugunorum
EngelsBugun liocichla
Verspreidingnoordoostelijk India (Arunachal Pradesh)
Biotoopstruikgewas, laag bos; 2000 tot 2350 meter
Lengte22 cm

Deze fraaie zangvogel met opvallende zang werd pas in 1995 voor het eerst gezien tijdens een vogelexcursie in Arunachal Pradesh (noordoostelijk India). Pas later werd duidelijk dat het om een nog onbekende soort ging. Het duurde nog tien jaar voordat de vogel weer werd waargenomen. Omdat het niet verantwoord was een dier te doden, werd een soortsbeschrijving gemaakt op basis van veren, foto's, aantekeningen in het veld en geluidsopnames. Het was toen een halve eeuw geleden dat er voor het laatst een nieuwe vogelsoort in India werd ontdekt.

Het totale verspreidingsgebied van de Bugun timalia beslaat mogelijk niet meer dan 2 km2. Er zijn maar drie broedparen bekend en de hele populatie wordt geschat op 50 tot 250 dieren. De naam komt van de Bugun-stam uit de streek waar de timalia voorkomt.

Meer over deze en andere recent ontdekte soorten in de oostelijke Himalaya is te lezen in het WWF-rapport The Eastern Himalayas - Where Worlds Collide (Engelstalig)

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X