Spring naar content

Dieren

Gumprecht's groene groefkopadder

© WWF-Nepal / Gernot Vogel

WetenschappelijkTrimeresurus gumprechti
EngelsGumprecht's green pitviper
Verspreidingnoordelijk Myanmar (oostelijke Himalaya)
Biotoopbergwoud, boven 400 meter
Voedselknaagdieren, reptielen
Lengtetot 130 cm

Deze giftige slang is een van de dertien slangensoorten die tussen 1998 en 2008 in de oostelijke Himalaya is ontdekt. Het mannetje (foto) verschilt van het vrouwtjedoor de rode streep over zijn kop en zijn rode ogen. Het vrouwtje, eveneens overwegend helder groen maar gemiddeld aanzienlijk groter, heeft een witte tot blauwwitte veeg op de kop en gele ogen.

Gumprecht's groene groefkopadder leeft in bergachtige beboste gebieden en is meestal in de buurt van stromend water te vinden. Daarnaast is hij langs paden en in de buurt van menselijke nederzettingen aangetroffen. De slang kan zich goed door bomen voortbewegen. Hij gaat meestal 's nachts op pad: groefkopadders hebben een speciaal orgaan (twee 'groeven' aan weerszijden van de neusgaten) waarmee ze warmtestraling van prooidieren kunen waarnemen.

Meer over deze en andere recent ontdekte soorten in de oostelijke Himalaya is te lezen in het WWF-rapport The Eastern Himalayas - Where Worlds Collide (Engelstalig)

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X