Spring naar content

Dieren

Sumatraanse orang-oetan

© WWF-Canon / Peter Hofland

WetenschappelijkPongo abelii
EngelsSumatran orangutan
VerspreidingSumatra
Biotooptropisch regenwoud
Voedselvruchten
Leeftijd45 jaar
Lengtetot 1,4 m (staand mannetje)
Gewichttot 90 kilo

De orang-oetan is een mensaap met een roodbruine vacht. Orangs leven bij voorkeur hoog in de bomen van het oerwoud. Hun naam betekent dan ook 'bos-mens'.

Tot voor kort werden de orang-oetans van Borneo en Sumatra als twee verschillende ondersoorten beschouwd. Volgens de meest recente opvattingen verschillen ze voldoende om ze als twee verschillende soorten te zien: de Borneose orang-oetan (Pongo pygmaeus) en de Sumatraanse orang-oetan (Pongo abelii).

Vooral doordat de hoeveelheid oerwoud sterk is afgenomen in Indonesië, is het aantal orangs sterk achteruitgegaan. De Sumatraanse orang-oetan is met ongeveer 6400 dieren de zeldzaamste van de twee soorten.

Meer over het WNF soortenprogramma voor mensapen.

 

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X