Spring naar content

Dieren

Grootoogtonijn

© WWF-NL / Scandiavian Fishing Yearbook

WetenschappelijkThunnus obesus
Engelsbigeye tuna ; bigeye
Verspreidingtropische en gematigde zeeën wereldwijd, niet in de Middellandse Zee
Biotoopopen zee
Voedselvis, inktvis, kreeftachtigen
Lengtetot 180 cm
Deze forse tonijn wordt wel eens verward met de geelvintonijn. Dat komt vooral doordat hij ook gele vinnen heeft: de eerste rugvin is donkergeel, de achterste rugvin en de anaalvin lichtgeel en de kleine vinnetjes voor de staartvin donkergeel met (anders dan zijn de geelvintonijn) zwarte randen. De geringere lengte van de anaalvin en tweede rugvin en de veel grotere ogen onderscheiden deze soort duidelijk van de geelvintonijn.

Jonge grootoogtonijnen jagen meestal dicht aan het oppervlak, soms samen met geelvintonijnen en gestreepte tonijnen. Als ze volwassen zijn jagen ze op grotere diepte (tot 250 meter) waar ze dankzij hun grote ogen nog genoeg licht opvangen.

Paaien doen grootoogtonijnen minstens twee keer per jaar, waarbij het vrouwtje tussen de 3 en 6 miljoen eitjes produceert.

Tonijnen zijn bekend vanwege de grote snelheid waarmee ze kunnen zwemmen: tot 70 km per uur. Ze ontwikkelen deze snelheid met speciale witte spieren. Ze kunnen echter ook rustig rondtrekken, waarbij ze aparte, donkerrode spieren gebruiken. Tonijnen trekken in scholen de oceanen over en leggen daarbij tienduizenden kilometers af.

Overbevissing vormt een bedreiging voor deze machtige zwemmers. De enorme tonijnen die ooit in de Noordzee leefden, zijn in de vorige eeuw door overbevissing uitgestorven. Ook de grootoogtonijn is ernstig overbevist en staat op de rode lijst van bedreigde diersoorten.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X