Spring naar content

Dieren

Geelvintonijn

© WWF-Canon / E Navío

WetenschappelijkThunnus albacares
Engelsyellowfin tuna ; yellowfin
Verspreidingtropische en gematigde zeeën wereldwijd
Biotoopopen zee
Voedselvis, inktvis, kreeftachtigen
Lengtetot 2 meter
Deze grote tonijn is van de andere tonijnsoorten te onderscheiden door zijn opvallend lange borstvinnen, aarsvin en tweede rugvin. De kleine vinnetjes voor de staartvin zijn geel en ook heeft hij vaak een gelige kleur op de flanken.

In tropische wateren is de paaitijd van de geelvintonijn niet afhankelijk van het seizoen, in koudere zeeën plant hij zich alleen in het voorjaar en de zomer voort. Het vrouwtje produceert dan enkele keren meer dan een miljoen eitjes.

Tonijnen zijn bekend vanwege de grote snelheid waarmee ze kunnen zwemmen: tot 70 km per uur. Ze ontwikkelen deze snelheid met speciale witte spieren. Ze kunnen echter ook rustig rondtrekken, waarbij ze aparte, donkerrode spieren gebruiken. Tonijnen trekken in scholen de oceanen over en leggen daarbij tienduizenden kilometers af.

Overbevissing vormt een bedreiging voor deze machtige zwemmers. De enorme tonijnen die ooit in de Noordzee leefden, zijn in de vorige eeuw door overbevissing uitgestorven. De geelvintonijn is meestal nog niet overbevist, maar bij de visserij op deze vis worden wel dolfijnen meegevangen.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X