Spring naar content

Dieren

Napoleonbaars

© WWF-Maleisië / Eric Mad

Andere namennapoleonvis
WetenschappelijkCheilinus undulates
Engelshumphead wrasse ; Napoleon wrasse
VerspreidingIndische Oceaan, van de Rode Zee en Oost-Afrika, tot westelijke Grote Oceaan (Japan, Nieuw Caledonië)
Biotoopkoraalrif
Voedselweekdieren, stekelhuidigen
Leeftijdminstens 30 jaar
Lengtetot 230 cm
Gewichttot 190 kg
De Napoleonbaars is de grootste lipvis en een van de grootste rifvissen ter wereld. De volwassen dieren krijgen een opvallende bult op hun voorhoofd. Ook krijgen ze dan opmerkelijk dikke lippen en een doolhof-patroon op hun kop. De jonge dieren zijn bleekgroen en hebben twee donkere lijnen achter hun oog.

Napoleonbaarzen beginnen zich pas rond hun vijfde tot zevende jaar voort te planten. De volwassen vissen leven solitair. Overdag zwemmen ze rustig over het rif op zoek naar schelpdieren, zee-egels en kreeftachtigen. Het is een van de weinige dieren die de doornenkroon eet: de stekelige zeester die van koraalpoliepen leeft en plaatselijk een plaag vormt.

Ondanks zijn grote verspreiding is deze vis nergens algemeen. Hij is erg kwetsbaar en wordt vanwege de hoge prijs (in Hong Kong tot $ 100 per kilo!) gericht gevist. Hierdoor neemt zijn aantal schrikbarend af. Bovendien wordt de Napoleonbaars vaak levend gevangen. Om de vis te verdoven wordt cyanide gebruikt, dat het koraal plaatselijk doodt en het rif daardoor aantast. Sinds 2002 is de handel in deze vissoort sterk aan banden gelegd via het CITES-verdrag.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X