Spring naar content

Dieren

Poolwolf

© WWF-NL / Nico Rosseel

Andere namenAlaskawolf
WetenschappelijkCanis lupus tundrorum
EngelsArctic wolf
Verspreidingnoorden van Noord-Amerika
Biotooptoendra
Voedselsneuwhazen, muskusossen, kariboes, lemmingen
Lengte1 - 1,5 m, straat ca. 30 cm, schouderhoogte 65 - 80 cm
Gewichttot 80 kg (mannetje)

Deze lichtgekleurde ondersoort van de wolf leeft in het hoge noorden van Amerika. Hij is een slag kleiner dan de grijze wolf, die zuidelijker leeft. De veel gebruikte naam Alaskawolf is misleidend, want hij komt vooral voor op de Canadese eilanden en op Groenland.

In het leefgebied van de poolwolf is het vaak lange tijd meer dan 30 graden onder nul. Hij is erg goed aangepast aan de koud met een erg dikke vacht.

Poolwolven leven in vrij kleine roedels en hebben een enorm jachtgebied, tot zo'n 2000 km2, om aan voldoende voedsel te komen. Vaak nemen ze genoegen met kleine prooidieren, zoals lemmingen, maar soms maken ze samen jacht op muskusossen. Deze dieren kunnen zich goed verdedigen door in een kring te gaan staan met de horens naar buiten. Maar na een zenuwoorlog weten de wolven soms een exemplaar te isoleren en te doden.

Na de paring in het voorjaar verlaat het vrouwtje tijdelijjk de groep om haar jongen te werpen. Meestal in een nieuw gegraven hol, maar als de grond bevroren is in een oud hol of een rotsspleet. In de zomer zijn de jongen groot genoeg om met de volwassen dieren mee te gaan.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X