Spring naar content

Dieren

Herten

© WWF-Canon / Sanchez Lope

Andere namenherten, muskusherten en dwergherten
WetenschappelijkCervidae; Cervidae, Moschidae en Tragulidae
Engelsdeer; deer, muskdeer and chevrotains
VerspreidingNoordwest-Afrika, Europa, Azië, Amerika; ingevoerd in Nieuw-Zeeland
Voedselplantaardig
Aantal soorten45
Onderverdeling3

Herten zijn ranke evenhoevigen. Uniek is hun gewei, wat overigens bij sommige soorten ontbreekt en afgezien van het rendier alleen door de mannetjes gedragen wordt. Het gewei bestaat uit bot, is meestal vertakt en wordt elk jaar afgeworpen om daarna weer opnieuw uit te groeien. Tot het volgroeid is, wordt het gewei omgeven door een goed doorbloede huid.

De muskusherten (7 soorten in Azië) en de dwergherten (4 soorten in Afrika en Azië, waaronder de kantjil) verschillen zoveel van de overige herten en van elkaar dat ze als twee aparte families worden beschouwd. Ze hebben nooit een gewei. In plaats daarvan hebben vooral de mannetjes lange hoektanden in de bovenkaak, wat overigens ook bij sommige echte herten voorkomt.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X