Spring naar content

Dieren

Olifanten

© © Martin HARVEY / WWF-Canon

Andere namenslurfdieren
WetenschappelijkProboscidea; Elephantidae
Engelselephants
VerspreidingAfrika; Zuidoost Azië
Voedselplantaardig
Leeftijdgemiddeld 60 jaar
Lengteschouderhoogte max. 3 m (Afr. bos-olifant) tot max. 4,2 m (Afr. steppe-olifant)
Gewichtmax. 3500 kg (Afr. bos-olifant) tot max. 12.000 kg (Afr. steppe-olifant)
Aantal soorten3
Onderverdeling2 geslachten

De Afrikaanse olifant is het grootste nog levende landdier: soms letterlijk een tien-tonner met een schouderhoogte van vier meter. De Aziatische olifant en de Afrikaanse bosolifant (tot voor kort nog als ondersoort van de Afrikaanse olifant beschouwd) zijn niet heel veel kleiner.

Deze soorten zijn de enige nog bestaande van een vroeger veel grotere diergroep, waarbij enkele soorten zaten die nog groter waren dan de huidige olifanten zoals de steppe-mammoet.

Het meest kenmerkende lichaamsdeel van olifanten is de slurf: een uitgroeiing van de neus en bovenlip. Ook de slagtanden van de Afrikaanse olifant en van de mannelijke Aziatische olifanten zijn indrukwekkend. Als bron van het kostbare ivoor zijn deze tanden echter ook bijna de ondergang voor de olifanten geworden. Tegenwoordig is de internationale handel mede door de inzet van het Wereld Natuur Fonds verboden.

Meer informatie

Meer informatie over het WNF soortenprogramma voor olifanten.
Download het infoblad 'de olifant'

Bekijk dit dier op WNF.nl.

Luister naar dit dier:

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X