Spring naar content

Dieren

Tandwalvissen

© WWF-Canon / Gustavo YBARRA

Andere namendolfijnen en bruinvissen
WetenschappelijkOdontoceti
Engelstoothed whales
Verspreidingzeeën wereldwijd; enkele soorten in rivieren (rivierdolfijnen)
Voedselvooral vis en inktvis
Leeftijdtot 70 jaar
Lengtemax. 1,5 m (vaquita) tot max. 18 m (potvis)
Gewichtmax. 55 kg (vaquita) tot max. 50.000 kg (potvis)
Aantal soorten71
Onderverdeling9 families

De walvissen worden onderverdeeld in de baleinwalvissen en de tandwalvissen. De tandwalvissen vormen de soortenrijkste groep, waar de dolfijnen en de vrij kleine bruinvissen bij horen, maar ook de enorme potvis.

Tandwalvissen hebben zoals hun naam aangeeft tanden al kan het aantal daarvan sterk gereduceerd zijn. Bij enkele soorten die vooral van inktvis leven ontbreken de tanden zelfs. Bij de narwal is bij het mannetje één tand enorm uitgegroeid.

Tandwalvissen hebben een met een vettige stof gevulde holte in hun voorhoofd die waarschijnlijk een functie heeft bij de echo-locatie: het waarnemen van de omgeving met behulp van geluid.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X