Spring naar content

Dieren

Walvissen en dolfijnen

© WWF-Canon / Pieter Lagendyk

Andere namenwalvisachtigen; walvissen, dolfijnen en bruinvissen
WetenschappelijkCetacea
Engelscetaceans; whales and dolphins; whales, dolphins and porpoises
Verspreidingzeeën wereldwijd; dolfijnen in enkele tropische rivieren
Voedselvis, inktvis, kreeftachtigen
Leeftijdmogelijk tot 200 jaar (Groenlandse walvis)
Lengtemax. 1,5 m (vaquita) tot max. 33 m (blauwe vinvis)
Gewichtmax. 50 kg (vaquita) tot max. 190.000 kg (blauwe vinvis)
Aantal soorten83
Onderverdeling2 subordes; 13 families

De walvisachtigen lijken op het eerste gezicht op vissen. Het zijn echter zoogdieren die in hoge mate zijn aangepast aan het leven in het water. Ze zijn vrijwel onbehaard, hebben een gestroomlijd lichaam en vinvormige voorpoten. Zoals alle zoogdieren ademen ze met longen, zijn warmbloedig en zogen hun jongen.

De walvissen worden onderverdeeld in de baleinwalvissen en de tandwalvissen. De tandwalvissen vormen de soortenrijkste groep, waar ook de dolfijnen en de bruinvissen (de kleinste walvisachtigen) bij horen. De baleinwalvissen zijn de grootste. De blauwe vinvinvis is zelfs het grootste dier aller tijden.

De grote walvissen hebben in het verleden zwaar te lijden gehad onder de jacht. Het Wereld Natuur Fonds heeft zich met succes voor deze reuzen ingezet. Een van de grootste successen was de instelling van het Antarctisch Walvis-reservaat in 1994.

Meer informatie

Meer over het WNF soortenprogramma voor walvissen.
Download het infoblad 'walvissen en dolfijnen'

Bekijk dit dier op WNF.nl.

Luister naar dit dier:

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X