Spring naar content

Dieren

Ongewervelde dieren

© WWF-Canon / Cat HOLLOWAY

Andere namenongewervelden; evertebraten; invertebraten
Engelsinvertebrates
Verspreidingwereldwijd, zee en land
Aantal soortenca. 2 miljoen beschreven (mogelijk tientallen miljoenen)
Onderverdeling30 fyla

Zoals hun naam al aangeeft, zijn de ongewervelden dieren zonder rugwervels. Dit onderscheidt ze van de gewervelde dieren. Maar voor de rest zijn de verschillen binnen deze 'groep' heel erg groot.

Binnen de ongewervelden worden zeker 30 verschillende groepen onderscheiden, waarvan één - de geleedpotigen, waaronder de insecten en kreeften - met meer soorten dan alle andere diergroepen bij elkaar. Andere bekende groepen zijn de weekdieren (waaronder slakken en inktvissen), de neteldieren (waaronder kwallen) en enkele groepen langwerpige dieren die in de volksmond allemaal als 'wormen' worden aangeduid.

Veel ongewervelden dieren zijn uitsluitend in zee te vinden, zoals alle stekelhuidigen (waaronder zeesterren en zee-egels). Ongewervelde dieren zijn doorgaans een stuk kleiner dan gewervelde dieren, maar er bestaan ook grote zoals de reuzeninktvis.

De eencellige dieren vallen hier niet onder: ze vormen - net als de dieren, de planten, de schimmels en de bacteriën - een apart 'rijk' en zijn niet in deze Dierenbiliotheek opgenomen.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X