Spring naar content

Dieren

Salamanders

© WWF-Canon / Geert-Jan ROEBERS

WetenschappelijkCaudata
Engelsnewts and salamanders
Verspreidingvochtige plaatsen, wereldwijd, maar vooral op het Noordelijk halfrond
Voedselvooral ongewervelde dieren
Aantal soorten675
Onderverdeling10 families

Salamanders zijn amfibieën met een langgerekt lichaam, een lange staart en poten aan de zijkant van het lijf. Deze vorm komt overeen met de hagedissen, waarmee ze door veel mensen verward worden maar waar mee ze totaal niet verwant zijn (hagedissen zijn reptielen).

Anders dan bij kikkers worden de eitjes van salamanders inwendig bevrucht. Dat gebeurt op een eigenaardige manier: het mannetje geeft een zaad-pakketje aan het vrouwtje volgens een vast ritueel (balts). Meestal worden de eitjes in het water gelegd (afzonderlijk aan waterplanten geplakt), waar de larven zich ontwikkelen.

Anders dan de kikkervisjes zijn salamander-larven langgerekt en jagen op kleine diertjes. Meestal brengt het volwassen dier het grootste deel van zijn leven op land door, maar er zijn ook salamanders die in het water blijven. Er bestaan zelfs salamanders die hun hele leven op het land doorbrengen en daar ook hun eitjes leggen. Die eitjes worden dan wel op een vochtige plaats gelegd (ze hebben geen stevige schaal) en soms door de moeder bewaakt.

De Engelse naam 'newts' wordt gebruikt voor de watersalamanders.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X