Spring naar content

Dieren

Wijting

© WWF-NL / Peter van der Sluijs

WetenschappelijkMerlangius merlangus
Engelswhiting
VerspreidingNoorden Atlantische Oceaan
Voedselvis, garnalen
Leeftijdtot 20 jaar
Lengte30 - 40 cm (tot 70 cm)

Deze kabeljauw-achtige is slank en heeft bovenkaak die verder uitsteekt dan de onderkaak. Hij heeft anders dan de kabeljauw geen baarddraad. De zwarte vlek aan de basis van zijn borstvinnen is een handig kenmerk.

Hoewel er niet vaak gericht op wijting wordt gevist, wordt deze soort wel veel gevangen. Door veel mensen wordt wijting alleen aan de kat gevoerd, maar het is een smakelijke vis die onder ander als lekkerbekje bereid wordt. Ondanks dat een middelgroot vrouwtje al bijna een half miljoen eitjes per seizoen produceert, is het aantal van deze vis flink afgenomen. In de VISwijzer staat de wijting daarom op de 'oranje lijst' (tweede keus).

Op de foto staat een jong exemplaar, dat zich ophoudt tussen de tentakels van een haarkwal. Hier vinden ze bescherming tegen vijanden. Vermoedelijk zijn ze zelf tegen de tentakels beschermd door het huidslijm van de kwal over te nemen, net zoals dat bij de anemoonvissen gebeurt. Eenmaal volwassen leven ze boven zand- en slikbodems.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X