Spring naar content

Dieren

Hamerkop

© WWF-Canon / Mauri RAUTKARI

Andere namenhamerkopooievaar
WetenschappelijkScopus umbretta
Engelshammerkop
VerspreidingAfrika zuidelijk van de Sahara, zuiden van Arabiƫ, Madagaskar
Voedselkleine gewervelden (vooral amfibieƫn), grote insecten
Lengte40 - 56 cm
Gewicht425 gram

Deze geheel donkerbruine Afrikaanse reigerachtige dankt zijn naam aan de kuif aan zijn achterhoofd. In combinatie met de forse snavel geeft deze de vogel een hamer-vormig profiel.

De hamerkop jaagt vooral op amfibieën, die hij in ondiep water vangt. Zijn bolvormige nest behoort tot de grootste van alle vogels: het bevindt zich hoog in een boom en is soms wel twee meter in doorsnede. Het nest is gemaakt van takken, modder en gras en heeft een tunnelvormige ingang. De vogels broeden niet in kolonies maar ook niet ver van elkaar.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X