Spring naar content

Dieren

Grote fregatvogel

© WWF-Canon / Martin HARVEY

WetenschappelijkFregata minor
Engelsgreat frigate bird
Verspreidingtropische delen oceanen
Voedselvis, inktvis
Lengte85 - 105 cm, spanwijdte 2,5 m
Gewicht1 - 1,5 kg

Dit is de een van de vijf soorten fregatvogels die veel op elkaar lijken. In verhouding wegen fregatvogels weinig en ze hebben bijzonder lange vleugels. Daardoor kunnen ze moeiteloos over zee 'zeilen' op zoek naar voedsel op of dicht onder het oppervlak. Daarbij houden ze hun vleugels zorvuldig omhoog, want hun verenpak is niet waterafstotend.

Soms jagen fregatvogels achter andere zeevogels aan om die een vangst afhandig te maken. Fregatvogels zijn zeer wendbaar. Hebben ze eenmaal door dat een vogel een krop vol vis heeft, dan achtervolgen ze hem in de lucht en grijpen hem met hun haaksnavel bij de staart of vleugel. Ze pesten net zolang tot de arme vogel zijn vangst opbraakt. Vaak vangt de fregatvogel de buit nog in de lucht op.

Het mannetje van de grote fregatvogel is zwart met een groene glans. Hij heeft een helderrode keelzak die hij tijdens de balts als een ballon opblaast. Het vrouwtje is groter en heeft op haar onderzijde witte veren. Het vrouwtje legt slechts één ei per seizoen. Ze broeden in grote kolonies, liefst op kleine, onbewoonde eilanden.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X