Spring naar content

Dieren

Bruine pelikaan

© WWF-Canon / Anthony B. RATH

WetenschappelijkPelecanus occidentalis
Engelsbrown pelican
VerspreidingNoord-, Midden- en Zuid-Amerika
Voedselvis
Lengte1 - 1,5 m
Gewicht4 kg

De bruine pelikaan is de kleinste pelikaansoort. Het is ook de enige pelikaan die zijn prooi met een stootduik vangt. Ze laten zich van een meter of tien naar beneden storten, met naar achteren gevouwen vleugels en in een S gebogen nek. Soms raken ze het water met een snelheid van 95 km per uur! Aan de voorkant van hun lichaam hebben ze luchtkussens om de klap op te kunnen vangen.

De bruine pelikaan broedt in groepen in bomen of struiken bij de kust. Vooral mangrovebossen zijn geliefd. Een ondersoort bij Peru broedt op de grond. Het wijfje legt 2 tot 3 eieren die door beide ouders worden uitgebroed.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X