Spring naar content

Dieren

Bergduivel

© WWF-Canon / Martin HARVEY

Andere namenmoloch
WetenschappelijkMoloch horridus
Engelsthorny devil
VerspreidingAustralië
Biotoopwoestijn (outback)
Voedselmieren en termieten.
Lengte15 - 18 cm

De bergduivel is een merkwaardige hagedis uit de Australische woestijn. Hij zit vol met stekels van zijn kop tot zijn staart. De stekels en zijn schutkleur beschermen deze kleine, trage hagedis tegen roofdieren. De dikke stekels in zijn nek bevatten bovendien vet als reserve voor tijden met weinig voedsel en water. Tussen de stekels loopt een netwerk van kleine kanaaltjes die regen en dauw naar de mondhoeken leiden.

Bergduivels gaan overdag op zoek naar hun favoriete voedsel: mieren. Als hij die eenmaal gevonden heeft kan hij onverstoorbaar honderden mieren achter elkaar oplikken met zijn lange tong.

Het vrouwtje legt 3 tot 10 eieren in een hol.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X