Spring naar content

Dieren

Neushoornleguaan

© WWF-NL / Martijn Terpstra

WetenschappelijkCyclura cornuta
Engelsrhinocerous iguana; rock iguana
VerspreidingCaribische eilanden (Haïti, Domicaanse Repuliek, Puerto Rico)
Biotoopdroge gebieden
Voedselvooral plantaardig (bladeren, vruchten), ook wormen en muizen
Leeftijd30 tot 40 jaar (gevangenschap)
Lengte1 - 1,2 m

Deze grote, krachtige hagedis dankt zijn naam aan de drie hoornknobbels op zijn snuit. De mannetjes worden het grootst, hebben grotere hoorns, een hogere rugkam en naarmate ze ouder worden sterk ontwikkelde vetknobbels op het achterhoofd. Ze verdedigen een eigen territorium, waarbij ze hun hoorns tegen elkaar duwen.

Bij gevaar kan een neushoornleguaan zich verdedigen door met zijn staart te slaan, maar meestal zal hij hard wegrennen.

Het vrouwtje legt 2 tot 20 eieren in een hol dat ze goed gewaakt. Ingevoerde varkens, honden en ratten roven desondanks veel eieren waardoor deze soort bedreigd wordt.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X