Spring naar content

Dieren

Europese aal

© WNF/W.A.M. Meinderts

Andere namenpaling
WetenschappelijkAnguilla anguilla
EngelsEuropean eel
VerspreidingEuropa, Atlantische Oceaan
Voedselbodemdieren, aas
Leeftijd-
Lengte1 m
Gewicht5 kg

Deze bekende Europese vis is vooral bekend onder de naam 'paling'. Hij heeft een slangachtig lichaam. De rug- en buikvinnen zijn vergroeid tot een doorlopende zoom. Zijn huid is slijmerig en niet met schubben bedekt.

De paling heeft een opmerkelijke levenscyclus. De volwassen dieren ondernemen een lange tocht naar de Sargassozee: een wierrijk deel van de westelijke Atlantische Oceaan. Daarbij zwemmen ze op grote diepte. Ze eten niet maar teren in op hun vet. Na het paaien sterven de volwassen dieren. De larven zijn doorzichtig en hebben de vorm van een wilgenblaadje. Ze drijven gedurende bijna 3 jaar met de stroom mee richting Europa. Daar krijgen ze de rolronde vorm, maar zijn de eerste tijd nog steeds doorzichtig (glasaal). Ze trekken rivieren op en groeien verder op in zoet water, waar ze hun kleur krijgen, groeien en vet opbouwen.

Door overbevissing is de Europese aal schrikbarend in aantal achteruit gegaan. De soort wordt zelfs met uitsterven bedreigd. Pogingen om de aal in gevangenschap te kweken hebben tot nu toe geen succes gehad, de soort plant zich alleen in de Sargassozee voort. Het eten van paling is niet meer verantwoord, op de 'Viswijzer' staat hij dan ook in de categorie 'rood'.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X