Spring naar content

Dieren

Bruine rat

© WWF-Canon / Chris Martin BAHR

Andere namenrioolrat
WetenschappelijkRattus norvegicus
EngelsNorway rat
Verspreidingwereldwijd
Voedselalleseter
Leeftijd2 jaar
Lengte20 - 28 cm, staart 17 - 23 cm
Gewicht275 - 575 gram

De bruine rat is overal op de wereld te vinden. Het is de meest bekende rattensoort. Ze worden ook wel rioolrat genoemd. Bruine ratten eten alles dat los en vast zit en zijn vaak te vinden in de buurt van de mens. Ze leven in groepen van soms wel 200 dieren, geleid door grote mannetjes. Af en toe vinden er 'oorlogen' plaats tussen rivaliserende bendes.

Bruine ratten staan bekend om hun snelle voortplanting. Ze hebben een draagtijd van slechts 21 tot 23 dagen en krijgen 4 tot 10 jongen per worp. Na 80 dagen zijn deze jongen alweer geslachtsrijp. Gemiddeld brengt een vrouwtje ongeveer 40 jongen per jaar op de wereld.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X