Spring naar content

Dieren

Giraffe

© WWF-Canon / Martin HARVEY

Andere namengiraf
WetenschappelijkGiraffa camelopardalis
Engelsgiraffe
VerspreidingAfrika ten zuiden van de Sahara
Voedselbladeren, schors en loten, met name van Acacia
Leeftijd15 - 25 jaar
Lengte3,8 - 5,5 meter
Gewicht600 - 1900 kg

Giraffen staan bekend om hun lange nek. Die lange nek, die net als de meeste andere zoogdieren slechts zeven nekwervels bevat, kunnen ze goed gebruiken om op grote hoogte voedsel te pakken waar andere plantenetende dieren niet bij kunnen. Met zijn lange tong kan een volwassen giraffeman tot bijna 6 meter hoogte reiken.

De bloedsomloop van een giraffe heeft speciale aanpassingen om met het grote hoogteverschil tussen hart en hoofd te kunnen leven. Aan de ene kant moeten hart en vaten een bloeddruk opbouwen die voldoende hoog is om het opgeheven hoofd van voldoende zuurstofrijk bloed te kunnen voorzien. Maar aan de andere kant mag de hoge bloeddruk er niet toe leiden dat de vaten in de hersenen knappen als het hoofd omlaag wordt gehouden om te drinken.

Ook de geboorte van een giraffekalf is geen eenvoudige opgave. Het pasgeboren jong moet meteen een val overleven van circa 2 meter hoogte.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X