Spring naar content

Dieren

Wezel

© WWF-NL / Maarten Nijenhuis

WetenschappelijkMustela nivalis
Engelsweasel
Verspreidingheel Europa (behalve Ierland), Noord-Amerika en Azië
Voedselmuizen, mollen, vogels, eieren, kikkers en insecten
Leeftijdtot 6 jaar, meestal niet meer dan 2
Lengte15 -24 cm (mannetje), vrouwtje: 13 - 21 cm, staart 6 cm
Gewicht35 - 150 gram

De wezel lijkt veel op een hermelijn, maar is gemiddeld iets kleiner en is daarmee het kleinste roofdier. Anders dan de hermelijn heeft de wezel geen zwarte punt aan zijn staart. In ons land heeft een wezel ook geen winterkleed, maar in noordelijkere streken krijgen ze wel een geheel witte vacht in de winter.

De wezel heeft een groot verspreidingsgebied en komt in zeer verschillende biotopen voor: bergen, bos, moeras, duin, weide en akkers. Het vrouwtje is kleiner dan het mannetje en kan muizen in hun gangen volgen. Ook bij het vangen van mollen is de geringe omvang van een wezel een groot voordeel.

Wezels wonen dikwijls in oude holen van muizen, ratten en konijnen. Ze zijn vooral 's nachts actief en zwemmen niet graag.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X