Spring naar content

Dieren

Das

© WWF-NL / Birgit van der Laan

Andere namenEuropese das
WetenschappelijkMeles meles
EngelsEurasian badger
VerspreidingEuropa, Azië
Voedselregenwormen en insecten, maar ook jonge konijnen, muizen, mollen, kikkers, slakken, aas, eieren en vruchten
Leeftijdtot 12 jaar
Lengte60 - 90 cm, staart 15 cm
Gewicht10 - 12 kg

De das komt in grote delen van Eurazië voor. Ter onderscheiding van de Amerikaanse das, wordt hij ook wel Europese das genoemd. Dassen komen ook in Nederland voor, maar worden slechts zelden door mensen gezien, omdat ze uitsluitend 's nachts op pad gaan. Overdag verblijven ze in hun burcht.

Dassen leven in kleine groepen van doorgaans één mannetje (de beer), enkele vrouwtjes (zeugjes) en hun jongen. Ze hebben een groot territorium, van vaak wel 100 hectare, dat generaties lang door een dassenfamilie bezet blijft. In hun gebied gebruiken ze vaste paden (wissels), die ze ook blijven gebruiken als die doorsneden worden door een nieuwe autoweg.

Het verkeer vormt een bedreiging voor dassen. Het is een van de redenen waardoor er nog maar weinig dassen in ons land voorkomen (enkele honderden). Met dassentunnels onder drukke wegen probeert men dit probleem op te lossen.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X