Spring naar content

Dieren

Sneeuwluipaard

© WWF-Canon / Klein HUBERT

Andere namensneeuwpanter; irbis
WetenschappelijkPanthera uncia; Uncia uncia
Engelssnow leopard
Verspreidinggebergten in Midden-, Zuid- en Oost-Azië
Voedselbergschapen, geiten, yakkalveren, kleine zoogdieren en vogels
Leeftijd20 jaar (in gevangenschap)
Lengte1,2 - 1,3 m, staart 0,8 - 1 m
Gewicht25 - 75 kg

Deze zeldzame katachtige lijkt wat op de gewone luipaard, maar heeft een lichtere en veel vollere vacht en een langere staart. Hij leeft in bergachtig gebied, vaak tot ver boven de boomgrens. In de winter begeeft hij zich lager.

Overdag jaagt de sneeuwluipaard op grote maar ook kleinere dieren. Hij besluipt zijn prooi en werpt zich er dan op met een enorme sprong (tot 15 meter!). 's Nachts houdt hij zich schuil in een hol dat enige bescherming biedt tegen de kou.

Deze kat werd in het verleden zwaar bejaagd vanwege zijn vacht. Hoewel streng beschermd worden ze nog steeds illegaal geschoten.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

Luister naar dit dier:

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X