Spring naar content

Dieren

Luipaard

© WWF-Canon / Martin HARVEY

Andere namenpanter
WetenschappelijkPanthera pardus
Engelsleopard; panther
VerspreidingAfrika en zuidelijke Azië
Voedselantilopen, herten, hagedissen, vogels, apen en andere dieren
Leeftijd10 - 20 jaar
Lengte0,9 - 1,9 m, staart 60 - 110 cm
Gewicht37- 90 kg

Deze forse kat komt voor in bosrijke gebieden in vrijwel geheel Afrika en zuidelijk Azië. De luipaard wordt vooral in (oostelijk) Azië vaak panter genoemd.

Luipaarden jagen voornamelijk 's nachts en sluipen daarbij geruisloos naar hun prooi waarna ze die bespringen. Ze vangen prooien van het formaat mestkever tot grote antilopen die veel zwaarder zijn dan zijzelf. Zulke grote vangsten slepen ze vaak in een boom, zodat ze niet worden ingepikt door hyena's of jakhalzen.

Bij de luipaard komt regelmatig een zwarte vorm voor: een soort albino, maar dan precies omgekeerd. Deze zwarte panters zijn dus geen aparte soort, maar een variatie van de luipaard.

Van de luipaard worden verschillende ondersoorten onderscheiden. De meeste hiervan zijn bedreigd, van de Perzische luipaard en en amoerpanter leven er in het wild slechts enkele tientallen.

  • Afrikaanse luipaard, Panthera pardus pardus (Afrika m.u.v. uiterste Noorden)
  • Noord-Afrikaanse luipaard, Panthera pardus panthera (Algerije, Marokko, Tunesië)
  • Arabische luipaard, Panthera pardus nimr (Saoedi-Arabië, Oman, Ver.Arabische Emiraten, Yemen)
  • Sinaï-luipaard, Panthera pardus jarvisi (Sinaï)
  • (Noord-)Perzische luipaard, Panthera pardus saxicolor (Iran, Afghanistan, Tajikistan, Turkmenistan, Oezbekistan)
  • Perzische luipaard, Panthera pardus dathei (Iran)
  • Anatolische luipaard, Panthera pardus tulliana (Turkije)
  • Indische panter, Panthera pardus fusca (India, China, Nepal, Buthan, Pakistan, Bangladesh)
  • Sri Lankaanse panter, Panthera pardus kotiya (Sri Lanka)
  • Noord-Chinese panter, Panthera pardus japonensis (China)
  • amoer-panter, Panthera pardus orientalis (China, Korea, Rusland)
  • Indo-Chinese panter, Panthera pardus delacouri (Zuidoost Azië)
  • Javaanse panter, Panthera pardus melas (Indonesië)

Bekijk dit dier op WNF.nl.

Luister naar dit dier:

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X