Spring naar content

Dieren

Zwartwitte franjeaap

© WWF-Canon / Martin HARVEY

Andere namencolobus; guereza
WetenschappelijkColobus guereza
Engelsblack-and-white colobus; guereza
Verspreidingoostelijk Nigeria tot Ethiopiƫ en Tanzania
Voedselvooral bladeren, ook fruit en bloesem
Lengtekop-romp 45 - 70 cm, staart 60 - 100 cm
Gewicht8 - 14 kg

De zwartwitte franjeaap is verwant met de rode franjeaap. Ze hebben echter zwart-witte vacht (met op de rug een lange witte 'franje') en hun maag bestaat uit drie delen in plaats van vier. Net als bij koeien helpen de meerkamerige magen de franjeapen om hun plantaardige voedsel te verteren. Franjeapen eten voornamelijk bladeren die ze volop vinden in het tropisch oerwoud waar ze leven.

Franjeapen hebben slechts vier vingers aan een hand. Ze missen de duim. Soms zit er een knobbeltje met een nagel op de plaats van de duim. Aan het uiteinde van de (zwarte) staart van de zwartwitte franjeaap zit een opvallende witte pluim.
 

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X