Spring naar content

Dieren

Nijlbaars

© WWF-Canon / John E NEWBY

Andere namenVictoriabaars
WetenschappelijkLates niloticus; Labrus niloticus
EngelsNile perch; Lake Victoria perch
Biotooptropisch zoet tot brak water
Leeftijdtot 16 jaar
Lengte85 - 100 cm (max. 2 m)
Gewicht2 - 4 kg (max. 232 kg)

Net als de nijlkrokodil en het nijlpaard heeft deze roofvis een grotere verspreiding dan zijn naam doet vermoeden. Oorspronkelijke kwam hij naast de Nijl ook onder andere in het stroomgebied van de Niger, de Volta en een deel van de Kongo voor. Met hulp van de mens is hij daarnaast ook in veel andere rivieren en meren in Afrika terechtgekomen.

In het Victoria-meer is de nijlbaars in 1962 uitgezet. Hier heeft hij een ware ontwrichting van het ecosysteem veroorzaakt. Vooral de vaak kleine en zeer soortenrijke cichliden hebben zwaar geleden. Het is onbekend hoeveel soorten er door toedoen van de nijlbaars zijn uitgestorven, sommige waarschijnlijk nog voordat ze voor de wetenschap ontdekt waren.

De nijlbaars is doorgaans een paar kilo zwaar, maar sommige exemplaren groeien bij een groot voedselaanbod uit tot bijna 200 kilo. Als consumptievis wordt hij de laatste jaren steeds meer gewaardeerd.

De nijlbaars is zilverkleurig met een blauwe glans. Zijn grote ogen hebben een gele iris rond de gitzwarte pupil. De rugvin heeft lange stekelige vinstralen, zoals kenmerkend voor baarzen. Voor de anaalvin zitten drie stekels.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X