Spring naar content

Dieren

Gewone neushoornvogel

© WWF-Canon / Alain COMPOST

WetenschappelijkBuceros rhinoceros
Engelsrhinoceros hornbill
VerspreidingZuidoost-Azië, Sumatra, Java, Borneo
Biotooptropisch regenwoud
Voedselvruchten, kleine gewervelde dieren
Lengte110 cm

Dit is de vogel waaraan de andere neushoornvogels hun naam aan danken. Anders dan de andere soorten heeft deze namelijk een omhooggebogen 'hoorn' op zijn snavel. Het mannetje heeft een rode iris, bij het vrouwtje is deze wit tot lichtblauw. Het verenkleed is overwegend zwart met een wit onderlijf. De staart is wit met een zwarte band.

Zijn favoriete voedsel bestaat uit vijgen. De grootste kans hem te zien is in een vruchtdragende tropische vijgenboom.

Net als andere neushoornvogels broedt hij in holle bomen waarbij het mannetje het vrouwtje gedurende de broedtijd inmetselt door de nestingang op een kleine opening na met modder af te sluiten. Het vrouwtje legt twee eieren per keer.

Ontbossing en daarmee het verlies aan broedgelegenheid en voedsel vormt een ernstige bedreiging voor de neushoornvogel.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X