Spring naar content

Dieren

Gewone hamerhaai

© WWF-Canon / Cat HOLLOWAY

Andere namenhamerhaai
WetenschappelijkSphyrna zygaena
Engelssmooth hammerhead
Verspreidingwereldwijd
Biotoopgematigde en warme zeeën
Voedselvissen (vooral andere haaien en roggen), ongewervelde dieren
Lengtetot 4 m
Gewichttot 400 kg

Van de acht beschreven soorten hamerhaaien is dit een van de bekendste en grotere. In vergelijking met de andere soorten heeft deze vrij smalle 'vleugels' aan zijn kop en heeft hij aan de top van zijn neus geen inkeping, zoals sommige andere hamerhaaien hebben. Hij komt vooral in kustwateren voor waarbij zijn lange rugvin ver boven het wateroppervlak kan steken.

De hamerhaai is een goede zwemmer. Tijdens de trek naar paaiplaatsen vormen ze vaak grote scholen. Deze soort valt een enkele keer mensen aan.

Waarom hamerhaaien zo'n eigenaardig gevormde kop hebben, is nog steeds niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk heeft het iets te maken met het opsporen van prooi (vooral onder het zand, zoals roggen, platvissen en ongwervelde dieren). Door de vorm van de kop liggen de neusgaten en electro-receptoren ver uit elkaar waardoor de haai de richting van de prooi beter kan bepalen.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X