Spring naar content

Dieren

Doorschijnende zakpijp

© WWF-NL / Geert-Jan Roebers

Andere namenwaterpijp; gele zakpijp
WetenschappelijkCiona intestinalis
Engelsyellow sea-squirt; tube sea-squirt
Verspreidingalle Europese kusten
Biotoopgematigde zee├źn, van de laagwaterlijn tot 500 m
Voedselmicroscopisch plankton
Lengte10 - 15 cm

Zakpijpen behoren tot de manteldieren. Deze ongewervelde diergroep staat het dichtst bij de gewervelden, wat alleen aan de vrijzwemmende larven nog te zien is. Volwassen zakpijpen lijken wat betreft hun levenswijze het meest op sponzen: ze zitten vast en pompen zeewater door hun lichaam om er plankton uit te filteren. Anders dan sponzen hebben zakpijpen een omhulsel ('mantel') om hun lichaam en (net als schelpdieren) één instroom en één uitstroomopening.

Bij deze zakpijp is de mantel doorschijnend, zachtgeel of zachtgroen en soms een beetje rood-achtig. De inwendige organen zoals de kieuwzeef en het darmkanaal zijn daardoor met enige moeite te zien. De in- en uitstroomopening hebben een opvallend gele, gegolfde rand. Het lichaam zit zonder steel vast aan de ondergrond.

Deze soort doet het vooral goed in stilstaand zout water en komt veel in het Grevelingenmeer (Zeeland) voor. Hij kan plaatselijk enorme dichtheden bereiken: tot 2000 per m2.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X