Spring naar content

Dieren

Zevenstippelig lieveheersbeestje

© WWF-NL / Martijn Terpstra

WetenschappelijkCoccinella septempunctata
Engelsladybird
VerspreidingEuropa
Voedselbladluizen
Lengte5 - 8 mm

Dit populaire ronde kevertje is het bekendste en meest algemene lieveheersbeestje van de ruim 50 soorten de in Nederland voorkomen. Wereldwijd zijn er zelfs ongeveer 5000 soorten lieveheersbeestjes. Het zevenstippelig lieveheersbeestje heeft oranjerode dekschilden met 7 zwarte vlekken, waarvan de voorste over beide schilden valt.

De larven zijn vanaf mei te vinden. De larve heeft al zes bruikbare poten maar nog geen vleugels en dekschilden: hij is mat blauwgrijs met enkele oranjegele vlekken en een pukkelig achterlijf. Zowel de kever als de larve leven bijna uitsluitend van bladluizen: in de ongeveer 4 weken voordat de larve zich verpopt verslindt hij er al zo'n 600.

Lieveheersbeestje worden ook ingezet als biologische bestrijding in de landbouw. Er worden de laatste jaren ook steeds vaker uitheemse soorten lieveheersbeestjes uitgezet die ook verwilderen. Er is een risico dat deze inheemse soorten verdringen.

Bekijk dit dier op WNF.nl.

 
Friends
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X